Skabelon til Linkbuilding – få overblik over dine links med dette sheet
- 16. april 2020
-
Kasper
- Online marketing, SEO
Når man arbejder med online markedsføring, kan man ikke undgå enten at have hørt om søgemaskineoptimering (SEO) eller endda arbejde med det fast. SEO er delt op i flere forskellige grene, hvor den ene er Off-page SEO, som primært omhandler at skaffe omtale fra andre websites til sit eget. Dette er bedre kendt som linkbuilding, hvor et eksternt website f.eks. skriver en artikel, hvori der vil indgå et link til dit website.
Hvordan linkbuilding virker helt præcist, og hvordan du opnår gode placeringer ved brug af det, vil jeg overlade til et andet blogindlæg, og indtil da referere til dette indlæg skrevet af Wordstream, som flittigt deler ud af sin viden om emnet.
Nu skal det handle om strukturering af din linkbuilding
Om man arbejder for et webbureau, en servicevirksomhed eller er selvstændig, og lige gyldigt hvilket niveau man er på SEO-mæssigt, så er det altid rart at have overblik over allerede eksisterende links til sin hjemmeside, samt hvilke der bliver arbejdet på nu og i fremtiden. Derfor har jeg lavet dette Google Sheet dokument, som også kan downloades og bruges i Microsoft Excel. Skabelonen indeholder 12 forskellige rækker, hvor man kan indsætte information om de links man arbejder på at skaffe, eller allerede har skaffet.
Udover selv at holde styr på sine links, så kan jeg anbefale værktøjet Ahrefs,
som efter min erfaring, er det bedste værktøj til at crawle internettet for links, der peger mod dit domæne. Ydermere er Google Search Console (GSC) også et must-have til at tracke indgående links.
I sheetet har vi følgende rækker:
- Status – Vælg mellem 3 forskellige muligheder (Igangsat, Ja og Nej) for at give overblik over hvilke links der faktisk er live, hvilke der er afvist, og hvilke der bliver arbejdet på.
- Live dato – Hvilken dato linket er kommet live. Kan evt. bruges til data og statistik senere for at vurdere sit arbejde over tid.
- Virksomhed – Hvilken virksomhed som linket kommer fra.
- Domæne – Hvilket domæne som linket kommer fra. Linket skal være til Root Domain og således ikke undersider.
- URL – Link til den specifikke URL, hvor linket er live.
- Type Noter – Noter til linket.
- Pris – Hvad koster linket? Eventuelle udgifter til medlemskab, bureau, medie.
- Igangsat dato – Er der påbegyndt arbejde på linket? Hvis ja, indtast dato for start.
- Kontakt – Hvilke informationer bruger man til at kontakte virksomheden som udbyder linket? Kan være e-mail adresse, telefon, kontaktside.
- Tilmeldings URL – Link til URL, hvorfra man kan anmode om at få udgivet sit link, oprette sin profil eller lign. Hvis der ikke findes et tilmeldingslink, kan der blot indtastes et link til udgiverens kontaktside.
- Kilde – Hvordan har du fået adgang til dette link? Et nyhedsbrev, blogindlæg, en samarbejdspartner, eller betalt medlemskab/service fra bureau? Det er altid rart at vide, hvor man får oplysninger om links fra.
Man skal selv vurdere, hvorvidt min skabelon kan bruges til det daglige arbejde med linkbuilding, eller blot bruges som inspiration. Jeg er selv stor fortaler for, at man henter inspiration hos andre, laver et lign. produkt, og tilpasser det indtil det passer til sine egne behov.
Uanset om du kan bruge ovenstående ‘out of the box’, eller blot som inspirationskilde, så håber jeg, at den kan hjælpe med at gøre din arbejdsgang mere overskuelig.
Hvis du føler, at der mangler information i skabelonen, så skal du være meget velkommen til at kommentere med dine egne forslag. Forbedringsforslag vil selvfølgelig blive kvitteret med et link 🙂
Appreciate Web drives af Kasper Højriis, som med sine mange års erfaring inden for web er klar til at hjælpe andre, med den viden han selv ligger inde med.